Hjelpemidler
Ortopediske hjelpemidler omfatter bein- og armproteser, ortoser og ortopedisk fottøy.
Fotens hjelpemidler
-
Ortopedisk sydd fottøy
Ortopedisk sydd fottøy er individuelt fremstilt etter mål. Ortopedisk sydd fottøy benyttes ved f.eks større feilstillinger i fot og ankel, samt ved smertefulle eller sår-truede føtter som følge av revmatiske sykdommer eller diabetes. Dersom NAV innvilger støtte til ortopedisk sydd fottøy dekker de kostnadene minus en egenandel som finnes her.
Rekvisisjon
Ortopedisk sydd fottøy rekvireres som ortopedisk sydd fottøy eller som ortopedisk fottøy. Sistnevnte er en samlebetegnelse på ortopedisk sydd fottøy og spesialfottøy, der ortopediingeniør i samråd med pasient vil finne den løsningen som er best egnet.
-
Spesialfottøy
Om spesialfottøy
Spesialfottøy er fabrikkmessig fremstilt fottøy etter standardmål, med ekstra plass til fot, inklusive innleggsåler eller fotsenger, og med spesielle egenskaper knyttet til utforming og stødighet. Spesialfottøy finnes i alle størrelser og mange varianter både til barn og voksne; vintersko, innesko, utesko, spasersko. Disse skomodellene er forhåndsgodkjent av NAV, og det kan ikke søkes støtte til andre modeller.
Spesialfottøy benyttes for å:
• understøtte fotens bærende strukturer
• for å forebygge sårdannelse
• korrigere misdannelser hos barn
• ivareta behov for ekstra bredde/høyde
• gi plass for ortoser som er for plasskrevende til å gå inn i vanlige sko
Spesialfottøy kan i mange tilfelle benyttes som erstatning for eller supplement til individuelt fremstilt ortopedisk fottøy.
Spesialfottøy faller rimeligere enn ortopedisk sydd fottøy. Der spesialsko tilfredsstiller de ortopediske behovene, gir spesialsko som oftest større brukertilfredshet enn ortopedisk sydde sko fordi spesialfottøy utseendemessig skiller seg mindre fra vanlige konfeksjonssko. TOV har et godt utvalg av spesialsko på lager eller som bestillingsvare i TOV skobutikk.
Spesialfottøy må rekvireres av legespesialist for at NAV skal kunne fatte vedtak om støtte. Dersom NAV innvilger søknaden, dekker de kostnadene minus en egenandel som finnes her.Det gis vanligvis stønad til fire par spesialsko første år, deretter to par pr kalenderår. For barn i vekst eller ved diagnoser som gir særskilt slitasje kan legespesialist søke om flere par. På disse påløper ikke egenandel.
Veiledning
Dagens spesialsko ligner utseendemessig på vanlige, «fornuftige» konfeksjonssko, men det kan likevel være en viss motsetning mellom det funksjonelle og brukerens ønsker om stil og utseende. Dette må brukeren ta stilling til før han/hun benytter dette tilbudet. Ved risiko for sårdannelse er det viktig at skoen så vel som foten inspiseres daglig. Ta kontakt med oss dersom du oppdager endringer i fot eller tendens til eller utvikling av sår.
-
Fotsenger
Om fotsenger
Myke fotsenger er såler fremstilt individuelt etter modell av foten. Fotsenger har til oppgave å omfordele trykket under foten til områder som tåler trykk bedre eller er mindre smertefulle. Samtidig skal den også støtte fotbuene og verne om fotens ledd. Fotsengene fremstilles på en modell av brukerens fot der det foreligger større avvik i fotens skjelett.
Dersom funksjonsnedsettelsen er varig og vesentlig, kan rekvireres fotsenger for støttet av folketrygden. Det forutsettes oftest at profilerte innleggssåler har vært prøvet først.
Hvis NAV innvilger støtte til fotsenger, dekker de kostnadene minus en egenandel. Det er også mulig å kjøpe fotsenger selv til full pris, inkludert konsultasjon med ortopediingeniør og én kontrolltime. Prisene finnes her.
Dersom du ønsker myke fotsenger og er innstilt på å betale selv, er henvisning fra lege ikke nødvendig.
Veiledning
Fotsenger produseres i forskjellig materiale alt etter hva som er behovet. Der man trenger korrigering og endring av stilling må materialet være stødig slik at man får rettet opp feilstillingene. Andre ganger må man ha myke materialer inn mot huden for å dempe trykket fra underlaget. En del fotsenger vil ta en del plass i skoen og man må derfor ofte velge sko som er større enn man tidligere har brukt.
-
Profilerte innleggsåler
Innleggsåler er skoinnlegg som er tilpasset og laget på en standardmodell i forskjellige størrelser. På mindre fotdeformiteter og fotplager vil innleggsåler som regel være tilstrekkelig for å avhjelpe plagene. For større fotplager eller deformiteter vil fotsenger være nødvendig
Profilerte innleggsåler dekkes ikke av folketrygden. Se prisliste
Dersom du ønsker profilerte innleggssåler er henvisning fra lege ønskelig men ikke nødvendig.
-
Om- og oppbygging på fottøy
Om- og oppbygging av fottøy omfatter i hovedsak utligning av benlengdeforskjeller, tilpasning av rullesåle på sko, samt bytting av lukkemekanismer for at skoen skal være enklere å ta av og på.
-
Hva kan støttes
Det er graden av funksjonsnedsettelse som skal avgjøre om pasienten har rett til støtte fra Folketrygden. Om du trenger en vurdering av behov be fastlege henvise til legespesialist/ortopedisk poliklinikk.
Ortoser
Ortoser erstatter, gjenoppretter eller bedrer tapt funksjon i støtte- eller bevegelsesorgan.
Eksempler på ortoser kan være dropfotortoser, hjelpemidler for hånd og arm, grepsforbedringsortoser samt korsetter og halskraver.
-
Dropfotortoser
Dropfotortoser er hjelpemidler som bidrar til å hindre at foten subber og derved gir en bedre og mer energisparende gangfunksjon.
Det finnes ulike hjelpemidler som benyttes avhengig av graden av lammelse og hvilket aktivitetsnivå du har. Det finnes enkle plastortoser som legges i skoen. Disse går fra under fotsålen og oppover bakleggen og festes med en borrelås rundt tykkleggen. Andre typer for noe høyere aktivitetsnivå finnes i svært lette og sterke kanbonfibermaterialer. Disse går foran leggen og ender opp på siden av ankelen ned i en såleplate under foten som settes i skoen. Dreier det seg samtidig om større vrikketendens i ankelen så kan det tenkes at du trenger en ortose med sideskinner på leggen som er festet til skoen.
For enkelte kan en elektrostimmulerende ortose som aktiverer peroneusnerven slik at foten løfter seg, være et godt alternativ.
-
Ankel-fot-ortoser
Ankel-fot-ortoser bidrar til å støtte og stabilisere feilstillinger i ankel/ fot.
Det finnes ulike hjelpemidler som benyttes avhengig av graden av lammelse og hvilket aktivitetsnivå du har. Det finnes enkle plastortoser som legges i skoen. Disse går fra under fotsålen og oppover bakleggen og festes med en borrelås rundt tykkleggen. Andre typer for noe høyere aktivitetsnivå finnes i svært lette og sterke kanbonfibermaterialer. Disse går foran leggen og ender opp på siden av ankelen ned i en såleplate under foten som settes i skoen. Dreier det seg samtidig om større vrikketendens i ankelen så kan det tenkes at du trenger en ortose med sideskinner på leggen som er festet til skoen.
-
Kneortoser
Kneortoser støtter og stabiliserer etter skader og/ eller feilstillinger i knærne.
-
Kne-ankel-fot-ortoser
Kne-ankel-fot-ortoser støtter og stabiliserer lammelser og/ eller feilstillinger i både fot, ankel og kne. Vi har de senere år, i samarbeid med brukere fra Landsforeningen for polioskadde, arbeidet med å utvikle en ortose som er vesentlig lettere enn tidligere, med elektroniske eller mekaniske kneledd.
Proteser
En protese er et hjelpemiddel som skal erstatte helt eller delvis tap av en kroppsdel. Proteser rekvireres av legespesialist med rekvisisjonsrett. Dersom det benyttes spesielt kostbare komponenter, skal det søkes særskilt om dette og søknaden skal være begrunnet av legespesialist. Utgifter til kosmetisk protese kan også dekkes.
-
Leggproteser
Amputasjon mellom kne og ankel er det mest vanlige amputasjonsnivået. Kneleddet bevares og dette kan gi en god funksjon med muligheter for tilnærmet normale forflytningsstrategier.
Det er imidlertid store individuelle forskjeller når det gjelder bakgrunn, sykdomsbilde, fysiske forutsetninger og målsetninger.
TOV kan tilby et bredt spekter med løsninger både når det gjelder hylseutforming, komponenter og individuelle tilpasninger til ulike behov og livssituasjoner.
-
Lårproteser
En protese for dette amputasjonsnivået må erstatte både ankel og kneledd. Amputasjonen gjøres gjennom, lårbenet, femur, og lengden på amputasjonsstumpen vil være avgjørende for rehabiliteringsprosessen. Bevegelse og kontroll av hjelpemiddelet skjer ved aktiv bruk av hofteleddet.
På en lårprotese er protesehylsen den absolutt viktigste faktoren for en god protesefunksjon. TOV har lang erfaring på dette området og tilpasser protesehylsen etter dine forutsetninger, önsker og behov.
Protesens kneledd og fot er av stor betydning for å utnytte hver enkelt protesebrukers potensial. TOV er leverandør av både mekaniske og elektroniske protesekneledd. Det er store individuelle variasjoner i hvilken nytte man kan trekke ut av de ulike protesekomponentene. Valg av kne og fot er viktig for hver enkelts muligheter til forflytning.
Vi gir råd og veiledning i valg av disse viktige komponentene.
-
Armproteser
Fremmedkraft proteser
er betegnelsen på de protesene der funksjonene og bevegelsene er drevet ved hjelp av elektriske motorer. Det kan være hender, kroker, håndledd eller albuer. Elektriske proteser blir styrt av signaler fra elektroder (myoelektrisk) eller forskjellige typer brytere. Batteriene som benyttes til disse protesene er oppladbare og finnes i forskjellige størrelser og kapasiteter.
Egenkraft proteser
En konvensjonell -, eller egenkraft protese, er kontrollert med kroppsbevegelser der brukeren benytter en bevegelse til å styre enderedskapet på protesen. Denne protesetypen er avhengig av et seletøy hvor et snordrag er koblet til. Når brukeren beveger skuldrene, brystet eller overarmen, vil wiren strammes og hånden eller kroken vil åpne seg.
-
Kosmetiske proteser
Denne typen protese kalles ofte for en pynteprotese eller passiv protese. En kosmetisk protese vil utseendemessig likne den kroppsdelen som mangler. Det finnes det mange forskjellige håndstørrelser og -fasonger å velge mellom og fargene tilpasses den enkelte brukeren. Funksjonelt kan en kosmetisk armprotese brukes til støtte for å holde ting på plass eller som et mothold for den andre armen / hånden.
-
Informasjon til protesebrukere
Sår på amputasjonsstumpen
Slike sår kan ha mange årsaker og kan være ulike i natur. Ta kontakt med oss. Vi kan vurdere om problemet kan ha årsak i protesen og kan da justere på protesehylsen. Vi vil også kunne henvise deg videre til legevurdering dersom det kan synes å være behov for spesifikk sårbehandling. Er du diabetiker, bør du straks ta kontakt med diabetesteamet på ortopedisk poliklinikk på St. Olavs Hospital.
Ved akutt behov for sårbehandling utenfor kontortid kontakt legevakt telefon 116117.
Hvis noe er gått i stykker
Ta kontakt med oss og forklar problemet.
Hvor får jeg tak i stumpstrømper
Det får du ved å ta kontakt med oss. Vi kan sende deg strømper. Strømpene dekkes av NAV men vi trenger underskrift på at disse er mottatt av deg. Vi sender deretter regningen til NAV.
Hvor får jeg tak i kremer og vaskeservietter
Dette får du kjøpt på apoteket. Hvis du ikke er fornøyd med det du kan kjøpe på apoteket, kan du kjøpe spesialprodukter hos oss. Som protesebruker har du rett på grunnstønad som skal dekke slike utgifter.
Fordeler og ulemper med silikonhylse
Fordelen er bedre påheng og jevn trykkfordeling over hele flaten slik at høyt belastede hudflater blir avlastet.
Ulemper er:
• større krav til god hygiene
• at du opplever større svetteplager de første 3 ukene før huden har tilpasset seg nytt miljø
• at det oppstår vakum dersom volumet på amputasjonsstumpen endres
• at det kan oppstå hudirritasjon i starten.